Telefon

+36-30/396-4096

E-mail

robert.varadi67@gmail.com

Nyitvatartási idő

H-Szo: Megbeszélés szerint

A masszázs a bőrön, a test felszínes rétegein kézzel végzett mechanikus kezelés. Meghatározott fogások kötött sorrendben kivitelezett sorozata, melyet a masszőr begyakorolt, rendezett módon, adagolt erejű ritmikus mozgásokkal hajt végre, terápiás céllal.

A betegségek megelőzésére és gyógyítására illetve az egészség megelőzésére használt egyik legősibb gyógymód.
Előnye, hogy nincs mellélhatása. Minden korosztálynak javasolt.

Sokféle masszázs létezik. Vannak gyógyító masszázsok, melyek különböző betegségek kezelésének kiegészítéseként a gyógyulást, illetve a rehabilitációt segítik.
Van stresszoldó, lazító, frissítő, illetve kondicionáló masszázs, amit főleg sportolók vesznek igénybe.

Minden nyugati típusú masszázs alapja a klasszikus svédmasszázs, melynek eredete a 19. század elejére nyúlik vissza (Ling svéd vívómester és tornatanár).
A svédmasszázs egy tudatosan és célzottan alkalmazott fogásrendszer, amelyet egy általános állapotfelmérés előz meg.

Milyen hatással van a masszázs az emberi szervezetre?

A masszázs közvetlenül, mechanikai úton serkentőleg hat a vénás- és a nyirokkeringésre. A szív felé irányuló mozdulatok fokozzák a vénás vér visszaáramlásának sebességét és kiürítik a felületes vénákat (ez enyhe, kezdődő visszértágulatok megléte esetén kifejezetten jó hatású).
Így csökkennek a vér pangásának káros következményei. Nyirokkeringést fokozó hatása révén a masszázs segíti a szövetek közti vizenyő (ödéma) felszívódását, de fontos kitétel, hogy csak gyulladásmentes és krónikus (régóta fennálló) folyadékgyülem kezelhető ilyen módon.

A bőrt érő mechanikai ingerek összetett válaszokat váltanak ki mind a bőrben, mind az alatta található szövetekben. A kötőszövetben sokféle, az erekre ható kémiai anyag (hisztamin, bradikinin, stb.) szabadul fel, ami a kisebb erek kitágulását és a helyi keringés fokozódását okozza, és ezáltal jelentősen javítja a bőr és az alatta lévő kötőszövet és izomzat oxigén- és tápanyagellátását. Az erek kitágulva nagyobb vérmennyiség felvételére képesek, ezáltal csökken a vérnyomás.

A különböző fogásokkal csökkenthetjük vagy növelhetjük az izmok tónusát (feszítettségét), csillapíthatjuk a fájdalmat. A test ellazulásával párhuzamosan a lelki feszültségek is oldódnak, és a teljes szervezet nyugodt, relaxált állapotba kerül, vagy éppen felfrissül az érintések jellegétől függően.


Hogyan épül fel a klasszikus (svéd) masszázs?

A leggyakrabban alkalmazott masszázsforma mind a wellness, mind az egészségügy területén a klasszikus svédmasszázs. A kezelés kiterjedhet az egész testre, vagy csak egyes részeire. A technika öt alapfogást tartalmaz:

  • simítás: a kezelést a felületes hatású simítással szokás kezdeni. E fogás a bőrkontaktus megteremtésén kívül enyhén fokozza a keringést, átmelegíti a bőrt és segíti a pszichés ráhangolódást. A simító mozdulatok mindig a szív felé irányulnak és kikerülik a csontos felületeket (lapocka, gerinc, stb.)
  • dörzsölés: a mélyebben található bőr alatti kötőszövetet és az izmokat is elérhetjük a dörzsöléssel. Az intenzív inger hatására a bőr kipirul, az elhalt szaruréteg leválik, a kötőszövetben fokozódik a vérkeringés, az izmok pedig kilazulnak.
  • gyúrás: az egyik legintenzívebb, elsősorban az izmokra ható fogás a gyúrás. Rendkívül hatékonyan növeli az izom vérellátását. A technikától függően frissítő és lazító hatása egyaránt lehet, ami miatt a sportmasszázs egyik kedvelt fogása.
  • ütögetés: a kisujjszéllel vagy kúpos tenyérrel kivitelezett ütögetést csak óvatosan szabad alkalmazni, mert az érzékenyebb egyénekben kellemetlen érzést kelthet, sőt akár az izmok görcsös feszülését is kiválthatja. A kúpos tenyérrel végzett ütögetés segíti a hörgőkben felgyülemlett váladék kiürítését, így gyakran alkalmazzák a krónikus légúti betegségek terápiájában.
  • vibráció (rezegtetés): rendkívül hatásosan csökkenti a feszes izmok tónusát a fájdalmas pontokon, csomókon végzett rezegtetés.

A fenti fogások kiegészülhetnek még a vér- és nyirokkeringést serkentő intermittáló nyomással, amikor finom nyomó és simító mozdulatokkal a szív irányába tereljük a felszaporodott szövetközti nedveket.

A masszázskezelést nyugodt körülmények között, megfelelő hőmérsékletű helyiségben kell végezni, a beteg komfortérzetét szem előtt tartva (a nem kezelt testrészek betakarása, az ideális testhelyzet kiválasztása, stb.).
Fontos szempont mind a beteg, mind a masszázst végző személy részéről a személyi higiénia betartása – egy meleg fürdő a bőrt megtisztítja és felmelegíti, így előkészítve azt a kezelésre.

Bár a különböző olajok, krémek csökkentik a bőrkontaktust és ezáltal az élettani hatást, a masszázs élvezeti értékét nagyban növelik, ezért a betegek nagy része igényli ezeket a vivőanyagokat (természetesen a különböző illóolajok, növényi hatóanyag-tartalmú krémek körültekintően használva növelhetik is a terápia hatékonyságát).